ASA en BSV Bennekom delen de punten

Door Arnout Karssenberg

Op Valentijnsdag vierden zestien schakers van ASA 1 en BSV Bennekom 1 de liefde voor het schaakspel door een avondje de hersenen te laten kraken in de SOS-competitie. Geheel in de geest van deze dag werden de punten eerlijk verdeeld (4-4). Met dat resultaat waren wij waarschijnlijk het meest tevreden, want Bennekom was op papier een sterke tegenstander. Nick was deze ronde verhinderd en werd vervangen door Mathieu, Elijah schoof door vanuit ASA 2.

Bij Elijah werden er al vrij snel heel veel stukken geruild. Op het moment dat er alleen nog ongelijke lopers en een gelijk aantal pionnen over waren, bood Harry Verhoef van Bennekom remise aan, wat Elijah meteen aannam.

Ondertussen was Wout met een overtuigende partij bezig tegen Teunis Bunt. Hij won met wit al snel een pion en daarna nog een, en zwart leek hier voor weliswaar wat actiever spel, maar niet voldoende compensatie voor te hebben. Wout neutraliseerde het tegenspel door een pion terug te geven, waarna hij zelf weer het initiatief kreeg. Er belandde een paard op d5, waarna materiaalverlies voor zwart onvermijdelijk was. Snel daarna kon het punt voor ASA genoteerd worden!

Sil blunderde naar eigen zeggen in de opening, maar gelukkig profiteerde zijn tegenstander Peter Veenendaal er niet van. Sil stond nog wel wat minder en moest de hele partij verdedigen. Dat ging goed en uiteindelijk werd het remise.

Lorens leek het van begin af aan moeilijk te hebben, maar dat was niet zo vreemd want het ratingverschil bedroeg een slordige 220 punten. Onze man streed voor wat hij waard is, maar Ed de Beule deed zijn naam eer aan en pakte het punt voor Bennekom.

Hiermee was de stand in de match weer gelijk. Het duurde nu een hele tijd totdat het volgende resultaat te noteren viel, namelijk op bord 6, waar Yaron ook tegen iemand met een fors hogere rating speelde, namelijk Chris van Oosterwijk (1861).
Yaron: “In de opening deed mijn tegenstander een onnauwkeurige zet waardoor ik een aanzienlijk positioneel voordeel behaalde. Het duurde echter tot zet 20 voordat ik dit voordeel kon converteren in pionwinst. Kort hierna zag ik de kans om een gepasseerde vrijpion te creëeren echter over het hoofd. Het is jammer dat ik dit heb gemist want dit zou me zeker de winst hebben opgeleverd. In plaats daarvan gingen we een toreneindspel in waar ik één pion meer had. Ik probeerde nog voor de winst te spelen maar mijn tegenstander had genoeg tegenspel. Uiteindelijk zag mijn tegenstander de kans om mij eeuwig schaak te geven.”

Ikzelf speelde met zwart op bord 3 en kreeg een London tegen. Al snel had ik een zeer prettige stelling, zonder beslissend voordeel te hebben. Na een tijdje manoeuvreren en een aantal brandalarms in het Olympus College werd mijn stelling steeds beter. Rond zet 25 dreigde ik een koningsaanval via de h-lijn opzetten. Om dit te voorkomen moest witspeler Martin Markering zijn g-pion ruilen voor mijn d-pion, waarna het ontzettend ingewikkeld werd met tactische kansen voor beide partijen. Met nog weinig tijd op de klok deed ik een zet die mijn voordeel weggaf en zelfs een wat mindere stelling had kunnen overhouden. Net op het moment dat ik treurde om het verdwenen voordeel, speelde wit een verkeerde tussenzet. Hier profiteerde ik dankbaar van door met de dame naar de h-lijn te switchen. Hij had toen nog in de partij kunnen blijven als hij de beste verdediging had gevonden, maar hij deed een andere zet, waarna ik meteen een beslissende aftrekaanval had.

Kort daarna verloor Tom tegen Hotze Hofstra (2159), een partij waar ik mij helaas niets van kan herinneren.

De stand was nu weer in evenwicht (3,5-3,5) en dus hing het resultaat van de match volledig af van het resultaat van Mathieu. Met wit tegen mijn ex-collega Martijn Pauw leek Mathieu na de opening wat beter te staan, maar daarna nam zwart het initiatief over. Alle lichte stukken waren al afgeruild, alle zware stukken stonden nog op het bord. Zwart leek goede kansen te hebben en met de torens binnen te kunnen komen op de tweede rij, maar Mathieu hield de stelling goed bij elkaar en had zelf ook vervelende tegendreigingen. Het was gelukkig voldoende voor de remise. Eindstand: 4-4.

Alle informatie over deze competitie vind je hier.


SMB 1 – ASA 1

Door Yaron Huberts

Dinsdag 14 januari reisde ASA 1 af naar Nijmegen voor een spannende wedstrijd tegen SMB 1. Aangezien Arnout en Nick afwezig waren, traden op bord 1 t/m 8 Tom, Mathieu, Rein, Wout, Geert, ikzelf, Lorens en Efekan aan. Vooraf schatte ik in dat wij sterker zouden zijn op de hogere borden, terwijl SMB sterker zou zijn op de onderste borden. Niets bleek echter minder waar.

Nadat Wout op bord 4 een remise noteerde kwam de eerste beslissende uitslag van bord 8. Voor de wedstrijd begon vertelde Efekan mij dat hij ter voorbereiding zijn openingen uitgebreid had bestudeerd. Zijn tegenstander opende echter 1. f4 en Efekan was gelijk uit de theorie. Efekan: “Ik koos voor 1...d5 en ontwikkelde mijn stukken. Mijn tegenstander kreeg echter veel ruimtevoordeel, vooral na het doorschuiven van zijn pionnen naar c5 en c6, wat mijn stukken beperkte en mij in een passieve positie bracht.”

Na veel verdedigen wist ik een pion te winnen, wat mijn stelling verbeterde en mijn stukken actiever maakte. In het eindspel had ik een pion op a2, mijn toren op a1 en mijn tegenstander had zijn toren op a8 en koning op f2.

Ik speelde de beslissende zet Ta1-h1, waarmee ik dreigde te promoveren. Als mijn tegenstander de pion op a2 zou slaan, had ik te winnende zet Th2+, waardoor zijn koning gedwongen was weg te bewegen en ik de toren zou kunnen winnen met Txa2. Mijn tegenstander gaf toen op.’

Geerts partij begon op een opvallende manier. Zijn eerste drie zetten waren: e4-c5, a3-g6, h4-Pc6. Het leek wel alsof hij deelnam aan een snelschaaktoernooi. ‘Magnus heeft dit ook gespeeld in een blitztoernooi, dus het zal wel goed zijn.’ Aldus Geert. Nadat beide spelers het middenspel hadden bereikt, kozen ze voor een lange rokade. Wit had ook voor een korte rokade kunnen kiezen om een koningsaanval op te kunnen zetten met zetten als b4, Tab1 en Pc5. Geert: “Ik koos voor een lange rokade om mijn stelling stabieler te maken, met een paard op f5.” Zwart opende toen plotseling het centrum met d5, maar vergat daarbij dat zijn dame ongedekt stond. Het leidde tot een snelle overwinning voor Geert.

Wie niet gelooft dat er in de eerste klasse van de SOS-competitie nog dames worden weggegeven, komt bedrogen uit, want dit was niet de enige partij waar een speler een dame verloor. Lorens: ‘Vanaf het begin tot aan zet 20 stonden we volgens de computer gelijk. Hierna maakte ik een grote fout. Tijdens de partij had ik deze niet gezien en mijn tegenstander gelukkig ook niet. Een paar zetten later bood ik remise aan. Maar omdat er al twee borden klaar waren had hij het advies gekregen om door te spelen. Dus dat gebeurde ook. De partij ging nog eventjes door maar niemand maakte echt vooruitgang. Ik stond nog steeds achter in materiaal maar ik hield het nog net. Op zet 27 maakte hij opeens een fatale fout: hij gaf zijn dame weg door tijdsnood.’

Vervolgens speelde Rein remise en wonnen ook Mathieu en Tom. Nu was ik als laatste nog bezig.

Mijn tegenstander speelde een variant waarin hij op zet 6 de h-pion twee velden vooruitschoof. Dit was nieuw voor mij, maar in deze opening bleek dit een verrassend sterke zet. Mijn tegenstander hield nu een klein voordeel maar we stonden veelal gelijk. Op zet 12 zag ik echter een sterke zet van mijn tegenstander over het hoofd. Hierdoor werd ik geforceerd het centrum dicht te zetten, waarna ik positioneel veel zwakker stond. Mijn tegenstander kreeg toen een winnende koningsaanval. Hij besloot toen echter om zijn loper en zijn dame af te ruilen. Hierdoor verdween zijn aanval en stonden we weer gelijk. Helaas voor hem was zijn eerste zet na het afruilen tactisch slecht. Hierdoor kreeg ik mijn toren op de tweede rij en mijn c-pion kon doorlopen. Uiteindelijk slaagde ik erin om deze pion te promoveren, waarmee de 7-1 een feit was.

Dit is de tweede keer dit seizoen dat we de prachtige score van 7-1 behalen. De volgende ronde wagen we een poging dezelfde scoren te halen tegen Bennekom, de nummer 2 van onze poule.

Schaakwedstrijd op vrijdag de dertiende

Door Yaron Huberts

Na tweemaal remise en één maal verlies werd het tijd voor ASA 1 om een wedstrijd te gaan winnen. Op het eerste oog leek PION 2 hiervoor een geschikte kandidaat: ze hadden een lagere gemiddelde rating dan ons en ze stonden laatste in de poule. Desondanks was het wel dezelfde PION 2 dat ons vorig jaar had verslagen toen wij in de stromende regen naar Groesbeek waren afgereisd. Aangezien de wedstrijd dit jaar op vrijdag de dertiende viel konden we niet gerust zijn op een goede afloop.

Bij aankomst bleek kregen we echter goede hoop toen bleek dat onze tegenstander bord 2 leeg zou laten. Voor Mathieu betekende dit helaas een saaie avond, maar gelukkig viel er op de andere borden meer te beleven.

Op borden 7 en 8 maakten Arun Sewnath en Sil van de Pasch hun debut in de externe competitie. Sil: ‘Ik had een goede opening gespeeld met veel ruimte en ontwikkeling. Mijn tegenstander liep achter op ontwikkeling en blunderde een paar zetten later een vork tussen mat en een paard. Daarna heb ik de partij rustig uitgespeeld en gewonnen.’ Hiermee was het 2-0. Niet op alle borden was het rooskleurig: Arun stond inmiddels slechter, maar de partij werd nog doorgespeeld.

Ondertussen op bord 4 dacht Arnout een pion te winnen door een verdediger uit te schakelen, maar dit bleek ook zijn eigen pion te verzwakken. Zijn tegenstander won de pion dan ook terug en had na afruilen zelfs het loperpaar. Ondanks dat hij beter stond, bood hij echter remise aan, die Arnout accepteerde.

Hierna wonnen ook Wout en Tom hun partij. Tom: ‘Ik won een pion vanuit de opening en mijn tegenstander had niet genoeg compensatie.’ Hiermee was ASA 1 al verzekerd van de overwinning. Vervolgens blunderde Aruns tegenstander een paard, en PION 2 moest nog een verlies incasseren.

Op bord 6 speelde ik met wit tegen René Slaa. We waren in het middenspel beland, en nadat ik Dg3 speelde besloot mijn tegenstander om zijn pion op e5 te dekken door zijn paard van f6 naar d7 te spelen. Dit gaf mij echter volop de ruimte voor een aanval over de koningsvleugel. Ik kreeg een sterke aanval, maar op een gegeven moment gaf ik mijn tegenstander nog de kans om terug te komen. Gelukkig speelde hij echter niet de juiste zet. Mijn aanval was hierna niet meer te stoppen en mijn tegenstander restte geen andere keuze dan opgeven.

Hierna was alleen Nick nog bezig. Nick: ‘Ik en mijn tegenstander speelden het Weens. Ik speelde dan Pc6 en toen kwam er Lc4, Pf6, d3 en dan Pa5. We ruilden snel heel veel stukken en we kwamen in een eindspel waar het ongeveer gelijk staat. Ik speelde wat optimistisch en gaf mijn tegenstander veel kansen om een voordeel te krijgen. Na een paar spannende zetten kwamen we in een stelling terecht waar we ongelijke lopers hadden, maar we hadden allebei veel vrijpionnen. We gingen onze pionnen promoveren maar er was geen ontsnapping aan het eeuwig schaak en dus werd het snel remise.’

Hiermee waren alle partijen gespeeld, dit maal ruim voor middernacht. Het bleek PION te zijn die het ongeluk van vrijdag de dertiende moest incasseren, terwijl ASA 1 kon genieten van een verdiende overwinning.

Gedetaileerde uitslagen: Gedetailleerde uitslagen
Stand in de competitie: Stand in de competitie

Puntendeling in Wageningen

Door Arnout Karssenberg

Week 45 van 2024 was om twee redenen een belangrijke week. Op dinsdag 5 november stonden de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op het programma, een dag later de belangrijke uitwedstrijd van ASA 1 tegen Wageningen 1 in klasse 1B van de SOS-competitie.

De speellocatie zou op Funda waarschijnlijk omschreven worden als “knus, van alle gemakken voorzien en geheel naar eigen smaak in te richten”. Alles wat schakers nodig hebben om een leuke avond was aanwezig en knus was het zeker op deze frisse en donkere herfstavond.

Op de parkeerplaats zag ik een andere Van Harten dan ik verwacht had. Het bleek dat Wout vanwege schoolverplichtingen of zoiets op het laatste moment zijn broertje had gestuurd. Behalve deze gewijzigde voornaam waren er geen verrassingen en traden de acht spelers aan die Yaron van tevoren in de groepsapp had aangekondigd. Wel wijzigde hij om tactische redenen de opstelling nog wat.

Het resultaat van het avondje schaken was een 4-4 gelijkspel.

Nick had zijn dag niet tegen Cees van de Waerdt. In zijn eigen woorden: “Ik en mijn tegenstander speelden het Hollands.”

Belangrijk detail, wit en zwart speelden dezelfde opening. Maar het zou ook gek zijn geweest als Nick Siciliaans had gespeeld en zijn tegenstander Hollands…

”Ik kreeg een klein voordeel in de opening maar ik speelde wat langzaam en het stond ongeveer gelijk. Ik probeerde nog om twee pionnen te geven voor activiteit. Ik gooide mijn stukken in de aanval maar opeens werd mijn dame vastgezet. Ik moest kwaliteit geven maar het was te veel. Ik probeerde nog vol te houden maar nadat hij zijn toren offerde voor een gewonnen pionneneindspel gaf ik op.”

Geert speelde naast mij een sterke partij en ik had er de hele tijd alle vertrouwen in dat hij ging winnen. Je voelde het gewoon aankomen. Mijn gevoel bleek gelukkig ook te kloppen.

Yaron dacht zijn tegenstander met een slechte pionnenstructuur op te zadelen, maar zag een tactiekje over het hoofd dat hem een stuk kostte. Alle pogingen om het nog recht te breien, mochten niet meer baten.

Thijs viel uitstekend in tegen Steef Bijlmakers en sleepte er uiteindelijk een mooie remise uit. Van harte(n)!

Zelf won ik met zwart ergens in het middenspel een cruciale pion op de damevleugel. Daardoor kreeg ik daar een meerderheid en had ik een simpel, maar winnend plan. Ik had wel wat weinig tijd op het laatst, maar net op het moment dat het echt penibel zou worden met slechts 10 seconden increment, stortte de stelling van opponent Gerrit van de Haar volledig in.

Lorens had met wit een prima speelbare stelling, zonder echt voordeel te hebben. Helaas deed hij een aantal mindere zetten, waardoor tegenstander Jaap Melgers met zijn zware stukken binnen kon komen. Al snel moest onze man zich gewonnen geven.

In een dynamische partij waarin zowel Mathieu als tegenstander Bram de Vries winstkansen hadden, trok Mathieu aan het langste eind. Hiervoor was hij goed weggekomen toen de Vries een kans op groot voordeel had gemist. Toegegeven, zonder engine had ik deze zin waarschijnlijk nooit geschreven, want een speler van ons niveau moet wel een heel goede avond hebben om die zet te vinden. Twaalf zetten later verrekende wit zich, waarna Mathieu twee pionnen voor bleef en de partij naar zich toe kon trekken.

De lezer die een beetje kan rekenen, weet dat het nu 3,5-3,5 stond. Diezelfde lezer heeft ook gemerkt dat Tom van ’t Hoff nog niet genoemd is en weet dus dat de eindstand van zijn prestatie afhing. Het werd uiteindelijke een ware zeeslang met 100+ zetten. Om het kort te houden, beperk ik mij tot de slotfase. Want wat daarin allemaal gebeurde, is eigenlijk al niet te beschrijven. Toch ga ik een poging wagen. Eerst miste tegenstander Fred Jonker een duidelijke winst. Vervolgens ontstond er een eindspel van loper tegen paard waarin Tom een pion minder had. Tom verdedigde sterk en het werd duidelijk dat het ondanks de pion meer niet meer te winnen. De zwarte vrijpion werd namelijk effectief geblokkeerd. Op zoek naar een winstweg overspeelde Jonker zijn hand en verloor twee pionnen. Bij het tweede pionverlies bood hij nog remise aan, maar nu rook Tom bloed en speelde verder. Het resulterende eindspel was alsnog remise, maar hiervoor moest zwart nog geruime tijd zweten. De laatste zet van de partij was de zet Pe6-g4 van Tom. Toen Jonker aanstalten maakte om de onreglementaire zet te claimen, bood Tom remise aan.

4-4 dus en met die puntendeling kon iedereen goed leven.

Voor alle informatie en standen:
https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9972

SOS-competitie: ASA 1 – Veenendaal 1

Door Yaron Huberts

Op 18 oktober trad ASA 1 tegen Veenendaal 1 aan in de SOS-competitie. Veenendaal had de eerste ronde met 8-0 gewonnen, dus we wisten dat we een sterke tegenstander zouden treffen. Bij ons speelden op bord 1 t/m 8 Tom, Mathieu, Nick, Wout, Niels, ikzelf, Lorens, en Tobias.

Tobias en Lorens waren als eersten klaar. Tobias kwam al snel een stuk achter te staan, waarna hij de partij verloor.

Lorens: “De partij die ik speelde was maar 15 zetten lang. Daarin is veel gepuzzeld over de stelling. Na analyse op de computer stond ik nergens voor. Mijn tegenstander heeft goed gebruik gemaakt van de openingen die ik toeliet. Uiteindelijk ben ik wel teruggekomen en op zet 15 heb ik remise aangeboden. Die laatste zet was overigens een slechte ik heb daar het geluk gehad dat hij dit over het over het hoofd heeft gezien en de remise accepteerde.”

Hierna werden er lange tijd geen nieuwe uitslagen genoteerd. Mathieu had een redelijk gelijke partij waarbij het eruit zag dat die in remise zou eindigen, totdat zijn tegenstander een fout maakte. Na een combinatie van een aftrekaanval en een familievork kon Mathieu een kwaliteit winnen en de partij was meteen ook over.

Hierna stonden we dus gelijk met Veenendaal met 1,5 – 1,5.

Dat brengt ons bij mijn partij. Mijn tegenstander kwam beter uit de opening we belandden in een middenspel waar hij aanzienlijk sterker en aanvallender stond. Ik was de hele partij aan het verdedigen. Toen we afruilden naar een eindspel maakte mijn tegenstander echter een fout: hij had een gewonnen eindspel in kunnen gaan maar in plaats daarvan kwam hij een kwaliteit achter te staan. Aangezien ik nu gewonnen stond, besloot Tom ondertussen om remise aan te bieden om zo onze winst te verzilveren. Mijn tegenstander speelde echter nog erg agressief, en in plaats van stukken afruilen speelde ik verdedigende zetten. Een van deze verdedigende zetten was echter niet juist, waardoor mijn tegenstander alsnog won. Hierna accepteerde Toms tegenstander de remise.

Ineens stonden we er dus een stuk slechter voor met een 3-2 achterstand, en Wout moest toen ook een nul noteren. Wout: “Na de opening blunderde ik meteen een stuk weg. Ik speelde wel door en kwam ik nog wel soort van terug in de partij. Hierna blunderde ik nog een stuk en was het over.”

Alleen Nick en Niels waren nu nog bezig. Beiden moesten winnen voor een gelijkspel.

Nick: “Ik en mijn tegenstander speelden de main line Fried liver tot en met de 17e zet. We kwamen in een stelling terecht waar ik een stuk had tegen drie pionnen. Ik had nooit deze stelling op het bord gekregen en dus ik wist niet wat mijn plan was. Mijn tegenstander leek wel de stelling goed te begrijpen en hij speelde een prachtig torenoffer waar hij uiteindelijk in een compleet gewonnen stelling kwam, waar ik een toren had tegen een loper en 3 pionnen. Mijn koning stond ook nog eens heel erg open en zijn stukken waren nog veel actiever dan de mijne. Het was dus hopeloos voor mij maar met een paar foutjes van mijn tegenstander wist ik nog gelijk te komen. Uiteindelijk komen we in een stelling terecht waar we materiaal gelijk staan maar zijn stukken stonden letterlijk IN mijn stelling!! Ik had wel een kleine tactiek gemist waar ik een voordeel kon krijgen. We ruilen wel af naar een eindspel waar hij een pion voor stond maar ik had veel sterkere pionnen. Ik probeerde voor de winst te spelen en ik gooide mijn stukken heel agressief naar zijn stelling om te gaan promoveren. Ik probeerde nog eens op de klok te gaan spelen, maar uiteindelijk had hij wel de perfecte verdediging gevonden ik kon zijn vrijpion niet stoppen. Ik gaf toen dus op.’

Niels: ‘Op bord 5 speelde ik een semi-Slavische opening met paard e4. De tegenstander ging niet in op de verwikkelingen die daaruit kunnen ontstaan. In het eindspel ontplofte de stelling waar beide spelers niet altijd de beste zetten speelde ging de witspeler in een verloren stelling door de vlag.’

Hiermee werd de eindstand 5-3 en Veenendaal keerde triomfantelijk huiswaarts.

Standen en uitslagen klasse 1B



Verslag Velp 1 - ASA 1

Afgelopen vrijdag 27 september reisde ASA1 af naar Velp voor de SOS-competitie. ASA 1 was afgelopen jaar gepromoveerd, terwijl Velp 1 was gedegradeerd. Bij ons speelden op bord 1 t/m 8 respectievelijk Mathieu, Rein, Nick, Wout, Arnout, Lorens, ikzelf en Elijah.

We waren door Velp gewaarschuwd dat het nachtslot er om 20:00 op zou gaan, dus iedereen was vroeg aanwezig, wat ons de gelegenheid gaf om ons voor te bereiden: Nick en Wout speelden nog een oefenpotje, Mathieu deelde zijn laatste inzichten in de sterkte van onze tegenstander, en Rein ontfermde zich over de lokale kat.

Wout was (zoals wel vaker) als eerste klaar. Wout: ‘In mijn opening offerde ik een pion voor activiteit. Mijn tegenstander maakte een fout door ook de tweede pion te slaan. Hierdoor werden mijn stukken zeer actief. Door een leuk kwaliteitsoffer kon ik de koning snel mat zetten.’

Hierna was het de beurt aan Arnout. Arnout: ‘Ik had meteen in de opening al een groot voordeel en kreeg een paard op d6. Mijn tegenstander offerde een kwaliteit tegen een pion om mijn vervelende paard te elimineren, maar zijn stelling bleef slecht. Daarna gaf hij ook nog een stuk weg.’

Nu stonden we 2-0 voor, een zeer goede score. Bovendien was de gemiddelde rating van de aanwezige ASA-spelers flink gestegen door een bezoek van Willy en Tom. Het mocht echter niet baten. Lorens, die een goede stelling had, maakte een fout en moest opgeven. Ook Elijah verloor en een tijdje later kon ook Rein een nul noteren. De oorzaak hiervoor kan gezocht worden in een bepaalde opening (of zoals Rein het formuleerde: ‘de ruilvariant van het Frans moet verboden worden!’)

Hierna waren alleen Nick, Mathieu en ikzelf nog bezig.

Nick: ‘Ik speelde d4 en mijn tegenstander speelde d6. Ik wist de theorie van deze zet niet en ik dacht dat dit gewoon naar een Konings-Indisch zou gaan. Ik had het verkeerd: na een paar zetten stond zijn koning op d8 maar hij had wel een voordeel. Ik zette mijn lopers op b1 en b2 maar door de e5-f6 pionnenstructuur van mijn tegenstander waren ze niet echt sterk. Ik zette dus g4 en g5 om die structuur te verzwakken. Dat lukte en al snel kreeg ik een compleet gewonnen stelling. Ik miste wel de “killer move” en het duurde wel even. Maar naar een paar zetten ruilden we naar pionneneindspel waarin mijn koning heel actief stond. De activiteit was teveel voor hem en na een paar zetten gaf hij op.’

Vrijwel gelijktijdig met Nick was ik zelf klaar. We kwamen in een wat ongebruikelijke stelling waarin ik met wit een pion had op e5 en mijn tegenstander met zwart een pion op e4. Ik slaagde er uiteindelijk in om de pion op e5 te slaan, waarna ik een pion voorstond. Bovendien had mijn tegenstander geïsoleerde dubbelpionnen op c6 en c5. Er waren al behoorlijk wat stukken afgeruild en ik bleef druk zetten op deze dubbelpionnen. Het was niet goed mogelijk voor mijn tegenstander om deze te dekken en ik kwam nog een pion voor te staan. Hierna was mijn overwicht te groot en kon ik met mijn pion doorlopen. Toen de promotie van mijn pion onvermijdelijk werd gaf mijn tegenstander op.

Hierna stond het dus 4-3 voor ons. Alles hing nu af van Mathieu. Helaas verloor Mathieu zijn partij, waarmee de einduitslag 4-4 werd.

ASA 1 Kampioen!

Het eerste SOS-team is in Nijmegen kampioen geworden in klasse 2B! Een overwinning op OPC1 in de gezamenlijke slotronde was voldoende om zeker te zijn van de eerste plaats. Die kwam er ook, want we gingen met een overtuigende 5-1 overwinning weer naar huis.

Wout, Lorens, Yaron en invaller Mathieu wonnen, Tom en Arnout maakten remise.

Alle informatie over de competitie vind je hier.


Monsterzege van ASA 1 op Mook 2

Door Yaron Huberts

Afgelopen vrijdag speelde ASA1 tegen Mook 2 in de SOS-competitie. Na een wat pijnlijke remise in de vorige ronde, hadden we de eerste plaats moeten afstaan aan PION 2. Een overwinning was noodzakelijk om de eerste plaats weer terug te veroveren.

Op de achtergrond van deze spannende partij was de slotronde van poule 3C, waar onze clubgenoten van ASA2 tevergeefs stand probeerden te houden tegen SMB2.

Lorens speelde op bord 6 met wit tegen Rob Boesten. Lorens kreeg al gauw een goede koningsaanval, waarna zijn tegenstander een fatale fout maakte door zijn toren weg te geven. Er werd nog een tijdje doorgespeeld maar Lorens liet dit voordeel uiteraard niet uit zijn handen glippen.

Ik trad op bord 5 met zwart aan tegen Huub Blom, die een zeer uitgebreide verzameling schaakboeken mee had genomen naar de slotavond om te verkopen. Ondanks de combinatie van het schaken en het verkopen had hij geen enkel probleem met zijn tijd op de klok. Na een aantal normale ontwikkelingszetten gespeeld te hebben besloot mijn tegenstander dat hij met zijn loper de f7-pion kon slaan. In veel stellingen is dit natuurlijk een krachtig offer, maar deze stelling hoorde daar niet bij; bij correct spel stond zwart hier gewonnen. Enigszins geschrokken van Lxf7, speelde ik echter niet de juiste variant, waardoor we gelijk stonden in materiaal, maar wit een veel betere stelling had. Hierna maakte wit echter een fatale fout, waardoor ik met mijn dame binnen kon komen op de koningsvleugel. Mat was alleen nog maar te voorkomen door een dameoffer en na slechts 15 zetten gaf mijn tegenstander op. Gelukkig was Huub niet voor niets gekomen, want hij wist meerdere boeken aan de man te brengen.

Kort hierna won Tom, en even later ook Wout op bord 3, waarmee we de overwinning op zak hadden.

Nick speelde op bord 1 tegen Twan Verhofstad. Nick: ‘Mijn tegenstander kreeg uit de opening best een mooie stelling, maar zijn stukken stonden erg passief. Al snel had ik een sterke aanval. Het lukte hem wel om te ontsnappen aan mat of materiaalverlies, maar het was al dik verloren voor hem. Het was nog wel moeilijk om een doorbraak te vinden, maar uiteindelijk maakte hij een blunder, waarna hij opgaf.’

Hierna stonden we een zeer mooie 5-0 voor. We zouden dit seizoen toch niet een tweede keer met 6-0 kunnen winnen?

Alle ogen waren nu gericht op de partij van Arnout, die al de hele partij iets beter had gestaan. Zijn tegenstander stuurde aan op remise, en bood tot drie keer toe remise aan. Arnout had hier nog winstkansen, maar omdat hij weinig tijd had kon hij niet alles meer goed doorrekenen. Uiteindelijk moest hij met een remise genoegen nemen. Uiteindelijk werd het dus 5,5-0,5.

ASA 1 behoudt koppositie na gelijkspel in Nijmegen

Door Arnout Karssenberg (met hulp van Tom van ‘t Hoff)

Op een dinsdagavond na een lange dag werken nog naar Nijmegen en daar tot 11 uur of half 12 over een schaakbord gebogen zitten? Dan heb je wel veel over voor je hobby. En toch was het de realiteit voor veel spelers van het eerste SOS-team van ASA. In een wat kale, maar verder prima zaal in een soort buurtcentrum moest het gebeuren. Als trotse koploper namen we het op tegen UVS 3. Om het maar meteen te spoilen: we wisten onze hogere gemiddelde rating niet in twee wedstrijdpunten uit te drukken en moesten met een puntendeling genoegen nemen.

Tom was met de witte stukken op bord 1 al vrij vroeg klaar. Een zwart paard op c6 kwam in een genadeloze penning terecht door een voor hem uiterst vervelende loper op b5. Tom liet de penning zo lang mogelijk intact en zette zijn voordeel pas op het gunstigste moment om in materiaalwinst. Het leverde geen stukwinst op, maar de resterende stelling was zo hopeloos voor zwart, dat het daarna niet lang meer duurde.

Tom had daardoor alle tijd om de resterende partijen te observeren en aantekeningen te maken. Hiervan maak ik dankbaar gebruik, want zelf had ik weinig tijd om al te veel naar de partijen van mijn medespelers te kijken…

Lorens kwam met de zwarte stukken met een ongeveer gelijke stelling uit de opening. De remisemarge werd niet of nauwelijks overschreden, totdat de meeste stukken van het bord waren en beide spelers alleen nog twee torens en een heleboel pionnen hadden. Vanaf dat moment overspeelde Lorens zijn tegenstander, die het eindspel veel te passief behandelde. Uiteindelijk bestormde Lorens met zijn pionnen de damevleugel en dreigde door te breken. Wit bezweek onder de druk en gaf op het laatst een toren weg, waardoor het bordpunt naar ons ging.

Wout speelde een erg goede partij waarin hij af en toe wat meer en dan weer wat minder voordeel had, maar in ieder geval nooit slechter stond. Uiteindelijk kon hij door een tactiekje op de tweede rij binnenkomen met zijn toren, en uiteindelijk bracht die de overwinning.

Geert kreeg vanuit een Schotse opening een prima stelling. Ergens in het middenspel deed hij het niet helemaal optimaal, waarna zwart kon afwikkelen na een gunstig dubbel toreneindspel met een pion meer. Helaas ging er even later een tweede pion af en was de stelling verloren.

Yaron
speelde met wit ook een prima partij die ontstond uit een Caro Kann met 4. … Pf6. Hij kreeg voordeel op de damevleugel en zwart had weliswaar aanvalskansen op de koningsvleugel, maar die leek Yaron te kunnen neutraliseren. Yaron had wel wat weinig tijd over en op het moment supreme maakte hij een fout, waardoor zwart beslissend kon binnenkomen en hij uiteindelijk mat ging.

Mijn tegenstander en ik gebruikten de maximale bedenktijd en hadden allebei op het eind minder dan een minuut over. Na een door mij mishandelde opening was ik goed teruggekomen en stond er lange tijd een dynamische, maar ongeveer gelijke stelling op het bord. Na enkele mindere zetten van mijn kant wist hij toch met de dame gevaarlijk binnen te dringen. Hierdoor werd ik genoodzaakt aan de noodrem te trekken:

Stelling na 56. De7+ Kh6

Hier kwam wit met 57. Tc8!, een zet die ik in de hectiek over het hoofd had gezien. Terwijl de seconden wegtikten, ging ik voor mijn enige kans, 57. … Lxg2. Vervolgens ontstond er een spectaculair foutenfestival waarbij aan beide kanten mat in een paar werd gemist. Helaas trok ik uiteindelijk aan het kortste eind, doordat tegenstander Mark Baltussen aan mijn schaakjes kon ontsnappen, terwijl ik ondertussen een toren achterstond en mijn koning nog steeds in het matnet zat.

De eindstand van 3-3 was wat teleurstellend, maar wel voldoende om een ruime voorsprong te behouden op de concurrentie. In de komende twee ronden mogen we bewijzen waarom wij de terechte kampioen van klasse 2B zouden zijn!

Wedstrijdstatistieken

Foto’s: Tom van ‘t Hoff

Stand na ronde 7

Op de site van UVS staat ook een mooi verslag met nog meer foto’s.

ASA 1 pakt de koppositie!

Door Arnout Karssenberg

Dankzij een 4-2 overwinning op directe concurrent en stadgenoot De Toren heeft ASA 1 de eerste plaats in de SOS Zestallencompetitie klasse 2B ingenomen.

Nick, Wout en ik wonnen, Lorens won zonder te spelen doordat De Toren een bord moest leeglaten. Thijmen had zijn dag niet, Tom stond lange tijd goed, maar ging uiteindelijk toch ten onder op bord 1. Een keurig resultaat waardoor we met een matchpunt voorsprong de slotfase van de competitie ingaan:

https://sosc.netstand.nl/rounds/view/2412

Verslag ASA 1 - Doesborgsch S.G. 1

Door Yaron Huberts en Geert Stradmeijer

Afgelopen maandag 15 januari speelde ASA1 in de SOS-Competitie tegen het Doesborghsche Schaakgenootschap. De Doesburgers hadden een sterk team, en hun sterkste speler had zelfs een rating van boven de 2000. Tom wilde deze uitdaging graag aangaan, maar we waren het niet eens op welk bord we deze speler konden verwachten: Ik (Yaron) meende dat hun sterkste speler op bord 1 zou plaatsnemen, terwijl Tom bord 2 verwachtte. Uiteindelijk kreeg Tom zijn gewenste bord 2, terwijl invaller Mathieu Roskam achter bord 1 plaatsnam. Nick speelde op bord 3, Geert Stradmeijer viel in op bord 4, Lorens speelde op bord 5, en ik op bord 6.

Ik was samen met Nick vroeg vertrokken, rekening houdend met drukke wegen vanwege gladheid en sneeuw. Dit resulteerde erin dat we maar liefst een halfuur van tevoren aankwamen, vlak voor de eerste speler van Doesburg.

Na een spannende driftsessie door de sneeuw stapte Geert het clubgebouw van de tegenstanders binnen. Hij kondigde met jeugdig enthousiasme aan dat er vanavond een grote kans was dat zijn rating de 1600 zou bereiken. Hiervoor zou Geert zijn hartslag met minstens 64 slagen moeten laten zakken en goede zetten spelen. Al met al een lastige opgave.

Nadat Lorens, Tom en Mathieu waren gearriveerd bleek dat de sterkste speler van Doesburg toch op bord 1 speelde en dus tegen Mathieu mocht strijden. Mathieu speelde een zeer sterke partij. Uiteindelijk kwam Mathieu een kwaliteit voor te staan, waarna zijn tegenstander opgaf. Opvallend genoeg was Mathieu’s laatste zet, waarmee hij de kwaliteit won, een blunder volgens Lichess! Ondanks de kwaliteitswinst zou zijn tegenstander namelijk nog wel tegenspel hebben. Bovendien had Mathieu een andere zet, die sterker was dan een kwaliteit winnen, gemist.

Op bord 2 speelden Tom en zijn tegenstander een zeer bijzondere opening: 1. f4 e5 2. d4 e4 - een positie die Tom nog nooit op het bord had gehad en waarschijnlijk ook nooit meer. Tom: “Uiteindelijk kwamen we uit in een soort Franse structuur, maar met de f-pion al te ver naar voren om druk te zetten op het centrum, waardoor ik een voordeeltje kreeg. Daarna maakte mijn tegenstander een fout, waarmee ik ofwel twee pionnen zou winnen ofwel een dame en twee pionnen tegen drie stukken. Mijn tegenstander koos voor de tweede optie. Het leek toen een makkelijke winst te worden, maar ik maakte nog een foutje waardoor het mogelijk remise kon worden. Gelukkig maakte snel daarna mijn tegenstander nog een flinke fout waardoor ik het punt kon binnenhalen.”

Mijn tegenstander speelde erg passief in de opening, waardoor ik een voorsprong kreeg in ontwikkeling. Mijn tegenstander speelde toen een verkeerde breekzet, waardoor ik een open a-lijn kreeg en hier mijn torens kon verdubbelen. Hiermee viel ik een witte loper aan op a2. Deze loper kon echter niet weg, omdat dan de toren op a1 zou hangen (de zwartveldige loper was nog niet ontwikkeld en stond nog steeds op c1). Mijn tegenstander probeerde zijn loper te dekken, maar hierna kon ik door een tactiek zijn loper winnen en kwam ik een stuk voor te staan. We speelden nog een tijd verder, maar mijn tegenstander stond te veel achter en uiteindelijk moest hij opgeven. Hiermee hadden we 3 punten veiliggesteld.

Ongeveer een uur later waren Geert en Nick beide klaar met hun partijen. Geert: “Mijn tegenstander opende met d4, en ik besloot dat mijn eerste goede zet d6 was. We kwamen terecht in een doorschuifvariant van het Konings-Indisch. Na de aanval van wit op de damevleugel afgeweerd te hebben besloot ik langzaam mijn stukken op mooie velden neer te zetten. Dit, gepaard met een te lage hartslag, zorgde ervoor dat mijn tegenstander meer initiatief had opgebouwd op de koningsvleuvel. Met meer geluk dan wijsheid werd dit afgeweerd en was de winnende zet Pf4+!” Na een stevige handdruk was Geerts doel van de avond bereikt – de 1600 is een feit!

Nicks tegenstander speelde de Pirc tegen hem. Nick: “Ik had wat ruimtevoordeel en de stukken van mijn tegenstander stonden een beetje passief. Hij probeerde het op te lossen met een stukoffer. Helaas voor hem was er gewoon niet genoeg compensatie voor het stuk. Een paar zetten later gaf hij op.”

Lorens was als laatste nog bezig: “Ik kwam goed uit de opening en we gingen het middenspel gelijk in. Mijn stelling was iets aanvallender. Ik heb uiteindelijk een breekzet over het hoofd gezien. Hierna heeft mijn tegenstander wel de beste zet gevonden om mijn stelling door te breken. Daarna was het een eindspel dat ik nog remise probeerde te houden maar hij had te veel druk en ik verloor."

Uiteindelijk werd het dus 5-1 – een zeer mooie overwinning.

ASA 1 wint met 6-0 in de SOS-competitie

Door Yaron Huberts

Afgelopen vrijdag speelde ASA1 in de SOS-competitie tegen de Kameleon 1. Voorafgaand aan de partij dacht ik dat we goede kansen hadden, en ik hoopte na een nederlaag in de vorige ronde dit maal wel een overwinning te behalen. Tegelijkertijd werd er door ons tweede team op papier een rematch gespeeld van de wedstrijd in de KNSB-competitie een paar weken geleden: ASA2-ASV5. In de KNSB-competitie was die helaas geëindigd in een nederlaag, maar aangezien de opstelling van beide kanten totaal anders was, kon het hier nog alle kanten op.

Onze vooruitzichten werden in de loop van de avond steeds gunstiger, culminerend in een daverende overwinning.

Bij het invullen van de opstelling bleek al dat de twee sterkste spelers van de Kameleon ontbraken. Dit gaf ons natuurlijk goede kansen.

Wout was de eerste die de eerste overwinning kon opeisen op bord 4. Wout bleek uiteindelijk tegen de sterkst opgestelde speler te hebben gespeeld - een knap resultaat.

Op bord 5 speelde Lorens tegen een invaller van de Kameleon. Lorens: "In het begin konden we geen van beiden de overhand pakken. We hebben allebei goede zetten gemist die de partij hadden kunnen winnen. Uiteindelijk kon ik toch een pion winnen, waarna ik zijn stelling kon binnendringen. Na even doorspelen kon ik de winst pakken en zorgde ik voor de 2-0."

Ondertussen stond Nick op bord 2 al erg sterk. Nick: "Mijn tegenstander speelde het Slavisch tegen mijn d4. Hij maakte een paar foutjes in de opening en al snel stond ik beter. Hij had helemaal geen spel meer en mijn stukken stonden heel actief. Ik won snel een kwaliteit en een paar zetten later gaf hij op."

Vervolgens bezorgde Tom op bord 1 ons de 4-0. Tom: "In mijn partij kwam ik vanuit de opening al snel een pion voor te staan. Daarna speelde mijn tegenstander niet actief genoeg, waardoor ik vrij gemakkelijk het eindspel kon winnen."

Met Toms overwinning waren we verzekerd van de winst, maar we wisten nog niet hoe groot onze overwinning zou worden. Uiteindelijk kon ook Thijmen de overwinning opeisen op bord 3.

Dan rest alleen nog mijn eigen partij op bord 6. Ik had een sterke aanval over de koningsvleugel, waarbij ik wel een risico nam: ik had de f-pion, de g-pion en de h-pion vooruitgeschoven in de aanval, terwijl ik zelf ook kort gerokeerd had. Deze veelbelovende aanval leverde niet de winst op waarop ik had gehoopt en we belandden in een eindspel waarin we allebei nog kansen hadden.

We hadden op dit moment beide nog weinig tijd op de klok. Een mat in zes werd hierdoor gelukkig gemist door mijn tegenstander. Vlak nadat Thijmen zijn partij gewonnen had, besloot mijn tegenstander om dames af te ruilen. Hierna was de promotie van mijn vrijpion echter niet meer te voorkomen. Ook mijn tegenstander gaf op en de 6-0 was een feit.

Ondertussen was ook ASA2 klaar, die een net gelijkspel had gespeeld tegen ASV5. Ik had voorafgaand aan deze ronde niet durven dromen van zo’n grote overwinning. Dit snakt echter naar meer… dus we zijn vastbesloten om de volgende ronde eenzelfde resultaat te behalen tegen Doesborgsch. S.G.

Ongelukkige nederlaag op vrijdag de 13e

Door Arnout Karssenberg, met hulp van Yaron Huberts

Helaas is het eerste zestallenteam met een 3,5-2,5 nederlaag uit Groesbeek teruggekeerd. Op de eerste drie borden verloren Nick, team captain Yaron (die zichzelf voor deze gelegenheid op bord 3 had gezet) en ikzelf. Op bord 4 won Thijmen, Lorens op 5 speelde remise en Wout won op bord 6.

Het was een onvervalste herfstavond en in de stromende regen en door decimeters diepe plassen stoven we in twee auto’s richting de Mallemolen in Groesbeek. Daar kwamen we zonder verdere ongemakken aan en iedereen was op tijd voor de aftrap om 20:00 uur. Voor degenen die wat afleiding nodig hadden, hing er in de barruimte een TV met Nederland-Frankrijk erop. Daar werd je ook niet vrolijk van, maar gelukkig zat er ook nog een heel lieve hond waar je een beetje mee kon spelen…

Yaron had tegen Henk Fleuren zijn avond niet, verloor in de opening een pion en een stuk en gaf toen maar op.

Volgens mij was Wout daarna als eerste klaar. Hij had met zwart een enorme koningsaanval gekregen en daar ging zijn tegenstander Darwin van der Poll al snel aan ten onder.

Thijmen speelde een puike partij. Zijn tegenstander Bram Knippenberg speelde 1. b3, verbruikte enorm veel tijd en dat laatste werd hem uiteindelijk noodlottig. Onder tijdsdruk maakte hij een fout waardoor Thijmen twee pionnen won. Onze man op bord 4 speelde het daarna keurig uit.

Nick had met wit de hele tijd een klein minnetje. Gerrit Gerrits had een paard op c4 geplant en Nick zocht naar een geschikte manier om dat vervelende ding daar weg te krijgen. Dit leek met behulp van een combinatie ook te lukken, maar helaas kon zwart na die afwikkeling met zijn b-pion doorlopen. En die was helaas niet meer af te stoppen.

Ondertussen was het rond half 12 en waren alleen Lorens en ik nog bezig. Lorens won ook twee pionnen en had een compleet gewonnen eindspel, maar naar eigen zeggen dacht hij niet lang genoeg na en verspeelde daardoor de winst.

Ongeveer op het moment dat Lorens het halfje noteerde, kon ik mijn tegenstander feliciteren. Ik had de hele partij ietsje minder gestaan, maar veel was er niet aan de hand. Toen ik dacht af te ruilen naar een remise dame-eindspel, bleek Wilbert Reynen een tussenzet te hebben die meteen mat was. Het deksel op de neus dus.

Hiermee liepen we tegen het eerste verlies in deze competitie aan. Vrijdag de 13e was inmiddels voorbij, de regen striemde nog steeds tegen de ramen, en door de zwarte Groesbeekse nacht reden we naar huis. Hopelijk lacht het geluk ons in de volgende ronde weer toe.

Winst voor ASA 1 in SOS-competitie

Door Yaron Huberts en Arnout Karssenberg

Op vrijdag 22 september heeft het eerste team van de Arnhemse Schaakacademie in de SOS Zestallencompetitie in de eerste ronde Theothorne 1 met 4-2 verslagen. De tegenstander had wat moeite om de locatie te vinden, waardoor we iets later begonnen.

Wout kwam al snel een stuk voor te staan. Even later maakte zijn tegenstander een fout, waardoor haar dame werd ingesloten. Dit leidde tot een snelle voorsprong voor ASA.

Mijn (Yarons) tegenstander opende met 1. c4, maar uiteindelijk transponeerden we naar het Konings-Indisch, wat een spannende partij opleverde. We raakten beiden uit de theorie en mijn tegenstander miste een goede verdediging waardoor hij beter had kunnen staan. Hierna slaagde ik erin om mijn pion op g3 te krijgen, wat de witte koningsstelling ernstig verzwakte. Ik offerde mijn paard om met mijn dame een aanval op de witte koning te beginnen. Dit leidde tot een geforceerd mat, waardoor het team met 2-0 voor kwam te staan. Ikzelf was erg tevreden met de overwinning, en de kansen voor het team zagen er op dat moment goed uit. Kort hierna verloor Thijmen echter, doordat hij een mat over het hoofd zag. Die kans liet Pieter Koppelaar zich niet ontnemen.

Toms pakte een punt. Zijn samenvatting van de partij: “Ik kwam vanuit de opening erg slecht te staan. Uiteindelijk maakte mijn tegenstander een fout in tijdnood, waardoor ik toch nog kon winnen.”

Op bord 3 speelde Nick Zhao tegen Dick van Rumpt. Nick: “Van Rumpt speelde het Koningsgambiet. Ik wist weinig van de opening, maar na een spannend middenspel bereikte ik een compleet gewonnen eindspel. Ik voelde me erg zelfverzekerd, maar blunderde ineens doordat ik een penning over het hoofd zag. Van Rumpt greep de kans en de stelling leek remise te worden. Maar de stelling was steeds erg moeilijk en na een paar zetten later maakte hij een foutje. Daarna stond de partij weer gewonnen voor mij en na een paar zetten gaf mijn tegenstander op.

Arnout was als laatste nog bezig. Arnout: “Ik had een compleet gewonnen stelling bereikt, maar in plaats van voor een makkelijke winstweg te gaan, koos ik voor een onduidelijk eindspel met slechts een klein voordeel. Hierna ging het van kwaad tot erger en uiteindelijk verloor ik het eindspel zelfs nog.”

Al met al was het dus voldoende voor een prima 4-2 overwinning.