SMB 1 – ASA 1
Door Yaron Huberts
Dinsdag 14 januari reisde ASA 1 af naar Nijmegen voor een spannende wedstrijd tegen SMB 1. Aangezien Arnout en Nick afwezig waren, traden op bord 1 t/m 8 Tom, Mathieu, Rein, Wout, Geert, ikzelf, Lorens en Efekan aan. Vooraf schatte ik in dat wij sterker zouden zijn op de hogere borden, terwijl SMB sterker zou zijn op de onderste borden. Niets bleek echter minder waar.
Nadat Wout op bord 4 een remise noteerde kwam de eerste beslissende uitslag van bord 8. Voor de wedstrijd begon vertelde Efekan mij dat hij ter voorbereiding zijn openingen uitgebreid had bestudeerd. Zijn tegenstander opende echter 1. f4 en Efekan was gelijk uit de theorie. Efekan: “Ik koos voor 1...d5 en ontwikkelde mijn stukken. Mijn tegenstander kreeg echter veel ruimtevoordeel, vooral na het doorschuiven van zijn pionnen naar c5 en c6, wat mijn stukken beperkte en mij in een passieve positie bracht.”
Na veel verdedigen wist ik een pion te winnen, wat mijn stelling verbeterde en mijn stukken actiever maakte. In het eindspel had ik een pion op a2, mijn toren op a1 en mijn tegenstander had zijn toren op a8 en koning op f2.
Ik speelde de beslissende zet Ta1-h1, waarmee ik dreigde te promoveren. Als mijn tegenstander de pion op a2 zou slaan, had ik te winnende zet Th2+, waardoor zijn koning gedwongen was weg te bewegen en ik de toren zou kunnen winnen met Txa2. Mijn tegenstander gaf toen op.’
Geerts partij begon op een opvallende manier. Zijn eerste drie zetten waren: e4-c5, a3-g6, h4-Pc6. Het leek wel alsof hij deelnam aan een snelschaaktoernooi. ‘Magnus heeft dit ook gespeeld in een blitztoernooi, dus het zal wel goed zijn.’ Aldus Geert. Nadat beide spelers het middenspel hadden bereikt, kozen ze voor een lange rokade. Wit had ook voor een korte rokade kunnen kiezen om een koningsaanval op te kunnen zetten met zetten als b4, Tab1 en Pc5. Geert: “Ik koos voor een lange rokade om mijn stelling stabieler te maken, met een paard op f5.” Zwart opende toen plotseling het centrum met d5, maar vergat daarbij dat zijn dame ongedekt stond. Het leidde tot een snelle overwinning voor Geert.
Wie niet gelooft dat er in de eerste klasse van de SOS-competitie nog dames worden weggegeven, komt bedrogen uit, want dit was niet de enige partij waar een speler een dame verloor. Lorens: ‘Vanaf het begin tot aan zet 20 stonden we volgens de computer gelijk. Hierna maakte ik een grote fout. Tijdens de partij had ik deze niet gezien en mijn tegenstander gelukkig ook niet. Een paar zetten later bood ik remise aan. Maar omdat er al twee borden klaar waren had hij het advies gekregen om door te spelen. Dus dat gebeurde ook. De partij ging nog eventjes door maar niemand maakte echt vooruitgang. Ik stond nog steeds achter in materiaal maar ik hield het nog net. Op zet 27 maakte hij opeens een fatale fout: hij gaf zijn dame weg door tijdsnood.’
Vervolgens speelde Rein remise en wonnen ook Mathieu en Tom. Nu was ik als laatste nog bezig.
Mijn tegenstander speelde een variant waarin hij op zet 6 de h-pion twee velden vooruitschoof. Dit was nieuw voor mij, maar in deze opening bleek dit een verrassend sterke zet. Mijn tegenstander hield nu een klein voordeel maar we stonden veelal gelijk. Op zet 12 zag ik echter een sterke zet van mijn tegenstander over het hoofd. Hierdoor werd ik geforceerd het centrum dicht te zetten, waarna ik positioneel veel zwakker stond. Mijn tegenstander kreeg toen een winnende koningsaanval. Hij besloot toen echter om zijn loper en zijn dame af te ruilen. Hierdoor verdween zijn aanval en stonden we weer gelijk. Helaas voor hem was zijn eerste zet na het afruilen tactisch slecht. Hierdoor kreeg ik mijn toren op de tweede rij en mijn c-pion kon doorlopen. Uiteindelijk slaagde ik erin om deze pion te promoveren, waarmee de 7-1 een feit was.
Dit is de tweede keer dit seizoen dat we de prachtige score van 7-1 behalen. De volgende ronde wagen we een poging dezelfde scoren te halen tegen Bennekom, de nummer 2 van onze poule.