Assen 1 - ASA 1 (semi live)

Na een busrit, trein, overstap, trein en een wandeling van drie kwartier zijn we aangekomen in ‘t Markehuus alwaar ons Assen als tegenstander wacht. De mentale voorsprong hebben de wandelaars want die hebben het treffen met Mannes al overleefd. Gelukkig had Willy de wandelroute hoogst persoonlijk uitgetekend bij zich (ik probeer nog een foto te bemachtigen) anders waren we er natuurlijk nooit gekomen.

Mannes die ons opwachtte bij het station

De strijd om het kampioenschap is nog helemaal open. Wordt het LOS of wordt het MSV?

14:30

Inmiddels ruim anderhalf uur onderweg is er sprake van een slow start. Ik heb inmiddels een kappertje gepakt en ben klaar voor een eerste biertje en een eerste beschouwing. Bob heeft een Nimzo op het bord waarbij hij met de witte stukken een licht positioneel voordeel lijkt te hebben. Bij Willy is Ivo voortvarend met de pionnen aan het rennen en is er een soort Engels op het bord gekomen. Bij Jeroen lijkt het me een Morra te zijn geweest waar de halve bord inmiddels opgeblazen is. Ik durf hier dan ook als vanouds geen oordeel aan te hangen. Op het vierde bord is Dries bezig met het opdrinken van anderhalve liter water en het wegwerken van wat slaapachterstand. Dat werkt natuurlijk het beste met een (hopelijk) splijtende aanval op de koningsstelling. Nu hopen dat de troepen niet in de modder blijven steken.

Geert zijn stelling vind ik er eng uitzien. Vroeg in de partij de vijandige dame al op h1 aantreffen is in elk geval niet mijn ding, een loper die ingesloten dreigt te worden terwijl ook je toren aangevallen staat ook niet. Tegelijk echter probeert hij dit alles te negeren en de dame op h1 in te sluiten. Geert mag de denktank in. Mathieu is er alles aan gelegen om voor half vijf met een resultaat klaar te zijn en probeert dat gek genoeg door niet lekker door de eerste zetten van het koningsgambiet te komen. Bij Tom lijkt er een Alapin gespeeld te zijn met een variatie op de zesde zet die ik niet ken. Stelling lijkt daar in evenwicht. Onze tweede invaller Ilan op het achtste bord heeft na wat milde complicaties in het begin van het middenspel inmiddels het heft in handen genomen en hij heeft een plusje te pakken.

15:00

Geen idee wat er bij Ilan is gebeurd maar onze man staat toren tegen loper achter met een zwik pionnen en zal nu moeten vechten voor remise. De tegenstander van Mathieu produceert twee slechte zetten en ineens ziet daar de wereld er heel rooskleurig uit en mag Mathieu hopen dat hij de start van de sprintrace live kan mee maken. Jeroen investeert een pion, tenminste, dat hopen we dan maar.

Dries is inmiddels halfweg de fles water.

15:30

Ilan heeft het ergens laten liggen en moet opgeven. 1-0 voor Assen. Bij Geert is de stelling weer iets genormaliseerd en is het materiaal weer in evenwicht. Dries rekt en strekt zich een ongeluk achter het bord nadat hij een pionnetje gesnoept heeft. Jeroen verdubbelt de toren zodat er niet langer aan zijn intenties getwijfeld kan worden. Bij Mathieu is het materiaal ook in evenwicht maar is het de vraag welke zwakte van welke speler uiteindelijk cruciaal zal blijken te zijn. Tom zit relaxt achter het bord en lijkt zich geen enkele zorgen te maken.

16:00

Bij Tom gaat het langzaam aan minder, bij Mathieu helaas ook hoewel daar nog wel kleine remisekansen zijn. Beide spelers hebben er zojuist 30 minuten bij gekregen zodat de kansen op het meemaken van de start van de sprintrace langzaam in rook opgaan. Ik vermoed dat Geert zojuist een ketser heeft gemaakt, maar kan het niet helemaal goed doorrekenen. Bob heeft het heft nog steeds goed in handen en heeft een tweede pion te pakken. Willy heeft een gedrongen stelling die ik in het geheel niet kan doorgronden. Jeroen gaat voor een alles of niets poging en Dries verkloot zijn voorsprong en moet vanuit het niets berusten in een remise. 1½-½.

16:15

De stelling bij Mathieu lijkt inmiddels niet meer te houden, Bob lijkt te gaan winnen, Geert ketste inderdaad en geeft op. Bij Tom is het SOS signaal ook zojuist gegeven en is het vrouwen en kinderen eerst. Willy gaat met veel mooie kansen richting de tijdnood. De aanval van Jeroen had vermoedelijk geen rekening gehouden met een f5 pion en ik vrees dat die het niet haalt. 2½-½.

16:25

Na een mooie solide partij wint Bob en maakt de stand iets dragelijker. 2½-1½

17:00

Krankzinnige ontwikkelingen bij Willy in tijdnood waar een pion niet kan promoveren op straffe van mat maar vermoedelijk heeft hij de winnende voortzetting gemist. Tom heeft de stelling waarschijnlijk naar remise weten te brengen. Jeroen mistte inderdaad f5 bekende hij en vecht voor zijn schaakleven.Bij Mathieu blijft het gevaarlijk maar tot dusver heeft tegenstander Pieter de winnende voortzetting nog niet gevonden. 3-2

17:30

Terwijl de kinderen buiten de zaal zich vast aan het verzamelen zijn voor de kinderdisco wordt binnen nog op drie borden gestreden. En bij Mathieu geldt, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan, dat Pieter Tromp de winnende voortzetting in de gewonnen stelling niet weet te vinden en dus mag Mathieu een remise bijschrijven.

Jeroen en Willy knokken ondertussen door. 3½-2½

17:40

Willy kan eindelijk de pion promoveren en hoopt daarmee remise zeker te stellen. Ik betwijfel of dit wel kan en dus is de vraag natuurlijk of het wellicht toch dodelijk is of heeft Ivo nog iets gevonden? Twee zetten later is duidelijk dat dat laatste inderdaad het geval is. Willy verliest na een formidabele partij schaak. 4½-2½ en daarmee wint Assen.

Nu resteert nog een schakende Jeroen die toch langzaam aan zijn stelling stukje bij beetje heeft weten te verbeteren. Hij: 1 pion en loperpaar, tegenstander Gertjan: 2 niet verbonden pionnen en paard en loper.

17:50

Jeroen weet een partij die hij waarschijnlijk had moeten verliezen toch naar een remise te brengen en mag stiekem toch een beetje trots op zichzelf zijn. 5-3 eindstand