ASA 1 - Apeldoorn 2

Iedereen is gecheckt en wel naar binnen gegaan, de koffie staat te pruttelen en ook de onvolprezen blonde adonis zit achter het bord. Kortom, we zijn klaar voor een middagje schaken.


Willy hanteert vandaag de zwarte stukken en staat inmiddels positioneel duidelijk beter en is volle bak in de aanval. De man die de vorige keer bijna zijn laptop dreigde te verdrinken in zijn rugzak heeft volgens mij ook een plusje te pakken. Maar zoals onze blonde adonis pleegt te zeggen mijn primaire, en overigens ook secundaire etcetera etcetera, kwaliteiten hebben weinig met schaakkennis te maken.
Op het derde bord is Bob bezig in een stelling die ongetwijfeld winnend zal zijn. Ons voormalig jeugdig toptalent is natuurlijk inmiddels de dertig weliswaar gepasseerd maar speelt nog als jonge god en zijn stukken dartelen over het bord.

Onze andere adonis op bord vier is bezig hoog tempo de stelling van zijn tegenstander aan het vernietigen, heeft niet alleen positioneel een dikke plus maar op de klok ook. Maar zoals al vaker gememoreerd, Jeroen is Jeroen is Jeroen en dus weten we pas na de laatste zet of hij het weer gaat doen.

Mathieu maakt ergens in het middenspel een misrekening en kan helaas opgeven. Positieve bijkomstigheid is dat hij nu wel aan het bier kan.

Geert is in navolging van Willy gelijk in de aanval gegaan en ik ben geneigd het punt alvast te tellen (wiskunde was overigens nooit mijn sterkste kant). Bij Thomas en Laurens lijkt de boel nog in evenwicht te zijn.


Gelukkig lijken mijn voorspellende gaves ditmaal iets beter in orde (ik vermoed dat in drinken van bier wellicht toch een oorzakelijk verband te vinden is). Dries wint schitterend mooi.

Uiteraard informeerde ik ook nog even naar de staat van zijn laptop na het avontuur in Meppel en ik kreeg het verbijsterende antwoord: “de laptop doet het nog prima maar mijn huis is afgebrand”.

Bob heeft zojuist Pe5 gespeeld en in mijn optiek is het daarmee wel beslist. Jeroen en Laurens zet ik inmiddels ook definitief op winst. Geert heeft nu drie vrijpionnen voor een stuk maar vind ik te lastig om uit te rekenen (of ik ben te lui).


Ook Jeroen van Onzen weet zijn stelling naar winst om te zetten en daarmee komt de stand op 2-1. Bij publiekslieveling Bob begint het er nu wel heel goed uit te zien. Kenner van het spel Mathieu ziet het bij Geert en Laurens ook helemaal goed komen.


Bob wint, Willy wint en Laurens wint. Het gaat ineens hard. Geert en Thomas zijn nog bezig. Thomas “ik ben blij dat ik nog leef” en bij Geert zie ik nu ook langzaamaan dat er wellicht winst in het verschiet ligt.


Geert wint en brengt de stand op 6-1. Bij Thomas ziet het er niet goed uit maar de TC besluit er toch echt voor te gaan zitten zodat wij ons bezoek aan de kroeg nog even zullen moeten uitstellen.


In de analyse achteraf blijkt dat Geert minder overtuigd was van zijn vrijpionnen dan Mathieu zodat Mathieu alsnog een puntje scoort. Bij Willy blijkt het inderdaad een standaardpartij waar de tegenstander soms ongewild meewerkte aan het bereiken van de ideale situatie.


Terwijl Thomas door ploetert zitten wij aan het bier en wordt er geanalyseerd.


Thomas moet toegeven dat we al ruim anderhalf uur eerder in de kroeg hadden kunnen zitten en geeft op.