Venlo 1 - ASA 1 (einde)

Waar uit spelen tegen Venlo toch niet in Venlo bleek te zijn.

Toen ik wandelend bij de doorgegeven locatie aankwam in het centrum van Venlo werd ik geconfronteerd met een druk bellende Bob én een bord waarop stond dat er een besloten feest was. Dat bord zou natuurlijk ook in Ter Apel niet misstaan maar het leek me sterk dat de schaakwedstrijd in Venlo in de categorie “besloten feest” zou vallen. De druk bellende Bob meldde dat we verkeerd waren. Alle ballen verzamelen dus. Thomas had de postduif met dit bericht ofwel gemist, dan wel had zijn kat het arme dier te pakken gehad.

Vermist!

13:30
Voor de partij vraagt Tom nog even hoe het ook alweer met de borden werkt. Gelukkig is het een snelle leerling en begrijpt hij vlotjes dat wit en zwart om de beurt een zet mogen doen. Een eerste blik op de borden leert dat Nick lekker staat en dat er verder nog weinig zinvols te melden is.

13:40
Bij Thomas lijkt het langzaam bergaf te gaan. Bij Bob is het nog in evenwicht. Bij onze toekomstige papa lijkt net als bij Sebas de theorie genegeerd te worden. Tom heeft een leuke open stelling, Geert lijkt een plusje te hebben nadat zijn tegenstander een paar mindere zetten gedaan heeft. Nick heeft een plusje en bij Mathieu is het naar eigen zeggen een saaie boel.

14:00
Bob laat het aan mij over om het commentaar op zijn partij te regelen. Ruud meldt dat de theorie niet genegeerd wordt maar dat hij werkelijk geen idee heeft waar hij mee bezig is. Hij zoekt nog wat informatie. Tom meldt dat hij het qua borden positief inziet en verwacht dat deze middag een makkie gaat worden.

14:15
Gezeten aan de bar hoor je nog eens wat. Alleen geen idee wat het is aangezien het plaatselijk dialect me ver boven de pet gaat.

14:30
Langzaamaan begint er wat tekening in de strijd te komen. Thomas heeft een enorm tijdvoordeel maar diens tegenstander lijkt nu wel een plannetje te hebben.
Bob staat lekker, bij Ruud lijken de problemen nu ook voorbij en heeft hij een plusje te pakken. Sebas doet een typische Sebas zet en diens tegenstander mag in de denktank. Sebas zijn stukken staan goed en zijn tegenstander heeft problemen. Bij Tom is er weinig aan de hand. Geert heeft nog steeds een plusje. Nick speelt een geweldige partij tot dusver en de winstkansen liggen aan zijn kant. Hij probeert het nu tactisch uit te spelen. Bij Mathieu is er wat leven in het bord geblazen maar de stelling is nog wel in evenwicht.

14:55
Geert biedt remise aan en Nick is zijn voordeel ergens kwijtgeraakt. Thomas moet een eindspel in waarbij hij vreest voor het ELO-verschil. Mathieu’s partij lijkt ook af te stevenen op een bloedeloze remise. We zijn ons voordeel kortom behoorlijk aan het verliezen.

15:15
Bij Bob lijkt nog steeds dezelfde stelling op het bord te staan en ik kan er weinig zinnigs over zeggen. Bij Ruud staat het ook vast en zal hij het op ELO moeten gaan winnen. Dan is het een verademing om naar de partij van Sebas te kijken. Hier lijkt het hele bord wel in brand te staan. Bij Geert lijkt een remise onafwendbaar. Tom heeft het initiatief genomen om wat te gaan proberen. Bij Mathieu staat het ook vast aan beide kanten. Nick doet nog een poging om het initiatief terug te pakken. De tegenstander heeft weinig tijd en dat is misschien zijn geluk. Thomas komt nu onder druk te staan en vermoedelijk kan een kind de was doen.

15:45
En dan eindelijk gaat het los. Bij Mathieu gaat de stelling open met problemen voor onze man, hoewel er nog wel wat trucjes in zitten. Nick staat vanuit het niets een pion voor in een dame-eindspel. Tom knutselt vrolijk verder. Bob’s stelling is geopend en hij lijkt nu eindeloos veel goede mogelijkheden te hebben. Hopelijk leidt het niet tot keuze-stress.
Geert doet matige zetten en staat nu behoorlijk passief. Thomas staat inmiddels minder verloren. Ruud opent ook een lijn en ook daar vrees ik nu het ergste. Bij Sebas ziet het er ook niet goed uit, volgens mij verliest hij nu een stuk en daarmee de aanval en de partij.

16:00
Bob verliest vanuit het niets, Sebas verliest, Thomas verliest. Tom remise, Mathieu remise. Pfffffft

16:15
Ruud verliest. 5-1 achter dus. Ten positieve heeft Geert nu een pionnetje voor en lijkt op winst te kunnen gaan spelen. Ook Nick staat nog een pion voor maar daar lijkt remise me onvermijdelijk tenzij de tegenstander zo passief blijft spelen als hij nu doet.

17:15
Nick remise nadat hij het zelf weggeeft. Geert totaal gewonnen.

17:30
Geert wint terecht. En daarmee komt de eindstand op 5,5-2,5 voor Venlo.