Assen 1 - ASA 1 (live-verslag)

Er gaat niets boven Groningen is de spreuk van deze stad. Er gaat ook bijna niets boven Assen bedenk ik mij als ik om half tien in de ochtend het huis al verlaat om richting de trein te gaan.

Het zijn dit soort momenten waarop ik mij afvraag of er echt niets anders zou zijn geweest dan ik had kunnen doen op deze grijze en miezerige ochtend. Het eerste dat in mij opkomt is het nog steeds losliggende plintje boven aan de trap. Dat plintje dat los ligt en bij iedere stofbeurt in de stofzuigerslang dreigt te verdwijnen om er dan klem in te komen zitten. Dat plintje waarvan ik mijn vrouw al meerdere keren heb beloofd … ach ja, misschien is een dagje Assen helemaal nog niet zo’n slecht idee.

In de trein wordt volop gebabbeld over alles en niets en zo leer je toch altijd weer wat over je medespelers. Jojo Rabbit is de aanrader van Mathieu op filmgebied, een komedie over de tweede wereldoorlog. Ikzelf zoek nog een slachtoffer om mee te gaan naar 1917. Bob gaat met zijn Andrea midden in de natuur wonen waar de grondprijzen per m2 inmiddels de € 1000 gepasseerd zijn en vertelt Arthur over zijn toekomstige werkplek op het Capitool in Washington en dat zijn vader momenteel directeur brievenbus is.

Na aankomst op Assen Centraal wordt de benenwagen genomen en kuieren Bob, Mathieu, Arthur en ik richting de buitenwijk van Assen waar de speellocatie zich bevindt. Na het passeren van het Peeloërspad alwaar Arthur even vrij mag rondrennen kunnen we aan de koffie en komen de dobbelstenen tevoorschijn.

De dobbelstenen zijn inmiddels geworpen en de opstelling is bekend.

Schermafbeelding 2020-02-01 om 13.14.12.png

Aan beide kanten één invaller. Het is de strijd tussen de huidige nummer 1 en 2 in de competitie:

Schermafbeelding 2020-02-01 om 13.19.38.png

En voor de volledigheid nog even het volledige programma van vandaag:

Schermafbeelding 2020-02-01 om 13.21.51.png

Aangezien er over borden nog niet heel veel te melden is, ben ik toch maar eens gaan googelen en kan u nu vertellen dat Peelo in Assen behoorlijk wat vernoemingen heeft. Zo zijn er het caravancentrum Peelo (tevens uw betrouwbare adres voor de aankoop van een paardentrailer), de Peelo kinderboerderij waar net twee lammetjes geboren zijn en de Peelo snackbar waar je in het weekend gratis mayo bij een gezinszak friet krijgt. De huidige woonwijk Peelo is vernoemd naar het buurschap Pithelo dat hier vroeger te vinden was.

13:45

Een eerste blik op de borden leert ons het volgende:

Op het eerste bord is Dries zijn thermoskan vergeten en is voorafgaand aan de wedstrijd de AH in gerend om daar koffie uit de koeling te scoren. We zullen moeten afwachten welke uitwerking dit zal hebben. Op het tweede bord is Willy duidelijk in stralende en blakende vorm. Dit oermens zal het tegenstander Elmar Hommes niet makkelijk maken. Elmar heeft zich gewapend tegen de mogelijke oerkreten die te verwachten zijn door wat geels in zijn oren te doen. Elmar weet zich overigens wel gesteund door een levensgrote banner. Het derde bord wordt bespeeld door Geert van Hoorn die met zijn tegenstander heeft afgesproken dat ze om beurt een zet zullen doen. Arthur op het vierde bord mag wel eens naar de kapper en heeft vandaag gekozen voor een rode trui. Bij Bob op het vijfde bord beginnen de slapen langzaam aan grijs te worden en hij is de eerste van het team die in de warme speelzaal er de trui maar bij heeft uit gedaan. Bij Sasa op bord zes is het opvallend dat hij vandaag de nagellak achterwege heeft gelaten. In hoeverre dit invloed heeft op zijn spel is nog onduidelijk op dit moment. Mathieu’s jas, zo nonchalant over de stoel bij bord zeven gehangen, laat duidelijk de sporen zien van een harde werker. Tenslotte kun je er bij Thomas op bordje acht niet omheen. Hier moet hard aan de buikspieren gewerkt worden om verder te komen in zijn nieuwe carrière als tweederangs amateur snowboarder.

14:15

Bij Thomas is er al snel een toreneindspel op het bord gekomen waar Thomas al remise had aangeboden. Tegenstander Geon Knol weigert en geeft de zet erna een pion weg. Thomas kan vrijuit gaan zoeken naar een mogelijke winst om daarna snel aan het alcoholvrije bier te gaan. Bij Bob staat vanaf het begin het bord in brand. Bob is hier in de rol van de pyromaan en tegenstander Tromp mag de rol van brandweerman Sam spelen. Bob heeft het initiatief maar het loperpaar van Tromp lijkt mij het plusje aan het hem te geven.

14:45

Nu het, daadwerkelijk afgegane, brandalarm weer uit is vermoed ik op bord vier bij Arthur een foutje in de opening aan diens kant waardoor hij met een wat ongelukkige losstaande dubbelpion is komen te zitten. Dries gaat als de spreekwoordelijke brandweer in een vlijmscherpe Catalaan en probeert de koningsstelling van de tegenstander op te blazen. Eens kijken of tegenstander Rieks Taal tijdig de EOD ter plaatse krijgt. Bij Willy is het complex en bij Geert lijkt alles me redelijk in evenwicht. Bij Sasa is op de damevleugel een soort halma-stelling op het bord gekomen waardoor alle aandacht nu richting de koningsstelling kan. Hier lijkt Sasa een plusje te hebben. Mathieu heeft initiatief maar lijkt het verder ook in evenwicht.

15:30

Bij Dries lijkt het een kwestie van tijd voordat het punt zal worden binnengehaald. Bij Willy ziet het daar voorlopig nog zeker niet naar uit. Het is een scherpe en complexe positionele stelling waarbij ieder klein foutje in één klap fataal kan zijn. Gelukkig heeft Willy op dit vlak een degelijke reputatie.

Geert heeft blijkbaar besloten dat zijn koning wat meer lucht nodig had en verliest na een lange rokade de b-pion. Laten we hopen dat dit geen blunder maar een welgeplaatst offer is. Arthur lijkt zich wat onder de druk te hebben uitgespeeld en heeft nu een gelijkwaardige stelling op het bord gekregen. Bij Bob lijken de brandjes geblust en is een positioneel middenspel ontstaan. Sasa en zijn tegenstander doen het beiden rustig aan. Mathieu heeft, nu diens tegenstanders koningstelling geopend is besloten wat ballast af te ruilen en Thomas lijkt een voorzichtige winstpoging te gaan doen.

16:00

De tegenstander van Dries besluit te stoppen met tegenstribbelen en geeft op. De complexiteit van de stelling bij Willy zorgt er uiteindelijk voor dat Elmar Hemmes zelf stikverlies inluidt en op kan geven.

Geert is begonnen met het betere keep-werk en bij Arthur moet de turbo aan. De klok is een serieuze tegenstander geworden en het feit dat de torens van Ivo de stelling zijn ingekomen zou Arthur wel eens fataal kunnen worden.

16:15

Ivo ziet, komt en overwint op het laatst soepel.

16:30

Bij Bob mag de turbo ook aan, hij zit in een lastige stelling in een ziedende tijdnood. Mathieu staat lekker, maar is het ook lekker genoeg? Thomas zet de laatste winstpoging in en ontwijkt afwikkeling naar remise. Sasa tenslotte lijkt nu het initiatief over te nemen.

Geert geeft op, Bob leek verloren te staan maar heeft inmiddels weer remise-kansen en bij Mathieu is ergens een stuk verloren gegaan.

16:50

Mathieu heeft het stuk weer terug maar loopt daardoor wel wat tempi achter in een toren eindspel. Thomas ziet zijn kansen op winst door een rekenfout de mist in gaan en Sasa heeft inmiddels de opdracht gekregen om door te spelen op winst.

17:10

De tegenstander van Sasa gaat een vrijwillige dame-ruil aan en geeft daarmee zijn voordeel weg. Nu hopen dat het voldoende zal zijn. Bij Thomas remise en helaas moet Mathieu na een lange strijd ook het onderspit delven. Alle druk ligt nu bij Bob en Sasa. Bob moet het remise houden en Sasa moet gaan winnen.

17:30

Bob haalt de remise binnen, maar Sasa produceert twee mindere zetten op rij en gaat van een voordeel naar gelijkspel naar een verloren stelling. We kunnen nu alleen maar hopen dat de tegenstander clementie met ons heeft.